Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Το εν Χώναις θαύμα



Καλημέρα φίλοι του Θησαυρού των Αγίων.Σήμερα 6 Σεπτεμβρίου και η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.Πάμε να δούμε λίγα πράγματα για αυτό.


Μία από τις θαυματουργικές επεμβάσεις του Αρχαγγέλου Μιχαήλ,με την οποία διεφύλαξε τον ευατού ναό ως άλλην κιβωτόν είναι το εν Χώναις θαύμα.


Όταν οι Απόστολοι ξεκίνησαν για να κηρύξουν τον λόγο του Ευαγγελίου σε όλη την οικουμένη ο Ευαγγελιστής Ιωάννης κατευθύνθηκε αρχικά στην Έφεσο.Δεύτερος σταθμός του ήταν η Ιεράπολη.
Κοντά στην Ιεράπολη υπήρχε η τοποθεσία Χαιρέτοπος.Εκεί ο Απόστολος αφού δίδαξε και θαυματούργησε προφήτεψε ότι θα αναβλύσει πλούσιο αγίασμα στο όνομα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που θα κάνει πολλά θαύματα.
Έτσι και έγινε.Το αγίασμα που που ανέβλυσε θεράπευε καθημερινά όχι μόνο πιστούς αλλά και απίστους.
Κάπιος ειδωλολάτρης από την Λαοδίκεια είχε μια κόρη βουβή.Ο αρχάγγελος την έκανε καλά με το αγίασμα του και ο πατέρας της από ευγνωμοσύνη έχτισε ναό περικαλλή προς τιμήν του Αρχαγγέλου.
Είχαν περάσει 50 χρόνια από το χτίσιμο του ναού και μια μέρα ήρθε ένα 10χρονο παιδί από την Ιεράπολη με σκοπό να αφιερωθεί στον Ταξιάρχη.Ονομαζόταν Άρχιππος.Διακονούσε εκεί ως νεωκόρος και έκανε αυστηρή άσκηση παρά την νεαρή του ηλικία.
Η αγία του ζωή καθώς και τα καθημερινά θαύματα του αρχαγγέλου ερέθιζαν τους πιστούς.Επιχείρησαν κάποτε να σκοτώσουν τον Άρχιππο και να εξαφανίσουν το αγίασμα.Όταν όμως πλησίασαν είδαν από μέσα να βγαίνει φωτιά και έφυγαν τρομαγμένοι.

Στα αριστερά της εκκλησίας έτρεχε ένας ποταμός ο Χρύσος.Αυτόν σκέφτηκαν οι ειδωλολάτρες να στρέψουν πάνω στο αγίασμα ώστε να αναμιχθεί το νερό έτσι ώστε οι χριστιανοί να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.
Πραγματικά και αυτό έγινε.Αλλά το ποτάμι σαν να σεβάστηκε την χάρη του αρχαγγέλου στράφηκε προς τα δεξιά σε τέτοια απόσταση όσο είχε προς τα αριστερά.Από τότε τα νερά του ακολουθούν την ίδια ροή.
Ύστερα και από αυτή την αποτυχία τους σοφίστηκαν και άλλο τέχνασμα.Στα ανατολικά του αγιάσματος πήγαζαν 2 μεγάλα ποτάμια ο Λυκόκαστρος και ο Κούφος.Κατεβαίνοντας περνούσαν σε μεγάλη απόσταση από τις 2 πλευρές του ναού,ύστερα ενώνονταν,διέσχιζαν την Λυκία και χύνονταν στην θάλασσα απέναντι από την Ρόδο.
Αυτά τα 2 ποτάμια σκέφτηκαν να ρίξουν πάνω στο αγίασμα και στον ναό για να μην μείνει ούτε ίχνος.
Ο τόπος προσφερόταν.Ήταν πολύ κατηφορικός και τα νερά θα έπεφταν με μεγάλη ορμή.Έσκαψαν,πελέκησαν ένα βράχο έσκαψαν τάφους και χαντάκια να να γίνει φράγμα για να συγκεντρωθεί το νερό.
Πέρασαν 10 μέρες και τότε οι ασεβείς άφησαν το φράγμα και τα νερά ελευθερώθηκαν. με παφλασμό προς το αγίασμα.
Ο Άρχιππος ανύποπτος προσευχόταν στον ναό.Τότε ακούει μια δυνατή φωνή και βλέπει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ μπροστά του και του λέει

-Άρχιππε,βγες από τον ναό πριν σε καταποντίσουν τα νερά.
Ο Άρχιππος βγήκε και μην αντέχοντας να βλέπει την αστραφτερή όψη του Αρχαγγέλου έπεσε στο έδαφος.
-Σήκω και μην φοβάσαι στάσου στα αριστερά μου.
Τότε ο Αρχάγγελος σταυρώνει την πέτρα που ήταν ριζωμένη πίσω από την εκκλησία και προστάζει:
-Μέχρι εδώ θα είναι η κινησή σου.
και με το ακόντιο που κρατούσε χτυπάει και ανοίγει τον βράχο μέχρι κάτω βαθιά.Πάλι ο Αρχάγγελος κάνει το σημείο του σταυρού και προστάζει:
-Να χωνευτούν τα νερά εδώ.
Αμέσως έγινε δυνατός σεισμός και τα νερά του ποταμού χωνεύτηκαν εκεί.Για αυτό και εκείνη η τοποθεσία ονομάστηκε Χώναις.Ο Άρχιππος δόξασε τον Θεό και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ για την θαυματουργία του.


Απολυτίκιον 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου